Wim van de Leur

Wim van de Leur werd geboren op 14 november 1944. Op 15-jarige leeftijd maakte hij via Judo voor het eerst kennis met (Oosterse-) krijgskunsten. Hierna heeft hij gebokst in militaire dienst en op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Begin jaren 60 van de vorige eeuw werd Karate geintroduceerd in Nederland, en maakte hij kennis met Shotokan Karatedo. Tientallen jaren heeft hij zijn vaardigheid vergroot en zijn kennis verdiept door bij nagenoeg alle Japanse Shotokan-leraren die in Europa les gaven stages te volgen. Vooral Satoshi Miyazaki (1938 – 1993) heeft grote invloed op Wim gehad. Gedurende drie jaar reed Wim in die tijd om de 14 dagen naar Brussel voor privéles. Later heeft hij zich ook verdiept in andere Karatedo-stijlen bij diverse Japanse en Westerse leraren.

In 1968 begon Wim zijn eerste Karateclub in Terneuzen. Vanaf 1974 gaf hij full time les in Shotokan Karatedo op diverse plaatsen in Zeeland en West-Brabant. Al spoedig was zijn school uitgegroeid tot de grootste karateschool bij de Karate-do Bond Nederland (KBN). Wim beperkte zich echter niet alleen tot het traditionele Shotokan Karatedo. Hij heeft ook les gegeven op een school voor kinderen met leer- en gedragsproblemen en aan personeel van een psychiatrische inrichting. Ook heeft hij jarenlang training gegeven aan het arrestatieteam van de politie in zijn woonplaats Bergen op Zoom. Bij de KBN heeft hij veel technische functies bekleed, zoals praktijkdocent bij de opleidingen voor assistent- en karateleraar, voorzitter van het Technisch College, vice-voorzitter van de Dangraadcommissie, coördinator breedtesport, en coördinator coordinator van de opleidingen.

In 1976 maakte hij kennis met de gewapende krijgskunst waar hij lang naar gezocht had: het RyuKyu Kobujutsu. Dit werd toen naar Nederland gebracht door Rob Zwartjes (1932 – 2021) die net een jaar had doorgebracht in Japan bij Motokatsu Inoue (1918 – 1993). Ook Wim is ook diverse malen in Japan geweest voor privétrainingen bij hem. Vervolgens werd Wim als 6ᵉ Dan en Shihan de Branch Chief voor Nederland. Eind jaren 70 was Wim ook begonnen met Shindo Muso Ryu Jodo, en hierin heeft hij de 1ᵉ Dan behaald. Verder heeft hij zeven jaar Tai Chi en Qigong getraind. Tevens is hij Middeleeuwse Europese Krijgskunsten gaan bestuderen, want Europa heeft een rijke en goed gedocumenteerde Krijgskunsttraditie, waarvan de goed beschreven technische en tactische adviezen ook in moderne Krijgskunsten nog altijd goed toepasbaar zijn. In 2008 is Wim begonnen met de modulaire ontwikkeling van zijn levenswerk: het Shin Hanbo Jutsu.

De laatste jaren is Wim vooral actief met het geven van trainingen en seminars. Tot besluit is hij ook Algemeen Technisch Directeur bij de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK).

© 2024 ShinHanboJutsu.org